Connectat

10 invenții care au schimbat definitiv lumea din jurul nostru

Totul a început când prima maimuță a luat un băț. Apoi a fost roata, presa de tipar, motorul cu aburi, electricitatea, iar acum te afli în lumea digitală.

Poți citi cu ușurință despre aceste invenții în orice manual de istorie școlară, însă noi ți-am pregătit o listă de invenții pe care le știm dintotdeauna, dar care au reușit să schimbe radical lumea în care trăim.

1. Codul de bare

Aceste mici fâșii de linii alb-negru plictisitoare au schimbat de fapt modul în care cumpărăm. Deși nu spune nimic unui client obișnuit, codul de bare este de mare importanță și se poate găsi pe orice articol dintr-un magazin alimentar.

2. Stimulatorul cardiac

Acest mic dispozitiv menține o frecvență cardiacă adecvată atunci când un stimulator cardiac natural nu funcționează corect.

Cele mai recente modele sunt de aproximativ forma și dimensiunea unei pastile și pot fi inserate printr-un cateter de picior, mai degrabă decât printr-o intervenție chirurgicală invazivă.

3. Mauveine

Mauveine, cunoscută și sub denumirea de anilină purpurie, a fost inventată accidental de un student care a încercat să sintetizeze chinina.

În schimb, a descoperit primul colorant chimic organic, care a început o revoluție în lumea țesăturilor și a modei.

4. Teflonul

Inventarea materialului pe care îl numim în mod obișnuit Teflon nu a fost doar o altă descoperire științifică importantă – ne-a schimbat atitudinea față de gătit.

Tigăile de prăjit din oțel cu teflon se pot găsi acum în fiecare bucătărie.

5. Instalațiile sanitare

Înainte de introducerea instalațiilor sanitare interioare, condițiile sanitare erau departe de a fi satisfăcătoare. În castelele medievale, toaleta era doar o cameră mică, cu o gaură în podea, și toate deșeurile cădeau în afara pereților castelului.

Mirosul din jurul castelului era o duhoare de nesuportat. Instalațiile sanitare au dus cu adevărat sănătatea publică și igiena la un nivel cu complet nou.

6. Cauciucul vulcanizat

Procesul modern de vulcanizare nu a fost dezvoltat până în secolul al XIX-lea, în principal de Charles Goodyear.

Astăzi, o gamă largă de produse sunt realizate cu cauciuc vulcanizat, inclusiv tălpi de încălțăminte, furtunuri și benzi transportoare, deși anvelopele sunt produsul principal.

Cauciucul vulcanizat dur este folosit pentru a face articole cum ar fi clarinetul și saxofonul, bilele de bowling și pucurile de hochei.

7. Geamul de siguranță

Geamul de siguranță este un nume comun pentru mai multe tipuri de sticlă.

Sticla securizată și laminată este adesea folosită în ferestrele autovehiculelor și parbrize sau elemente de design interior, în timp ce plasa de sârmă este mai des utilizată în construcții.

Este greu să ne imaginăm viața fără aceste invenții minunate.

8. Betonul

Aproape la 2000 de ani după ce a fost construită, cupola Panteonului de la Roma este încă cea mai mare cupolă din beton nefortificată din lume.

Primele structuri de beton au fost construite în regiunea Orientului Mijlociu, cu mii de ani în urmă.

Pe măsură ce ingredientele și combinațiile s-au îmbunătățit, betonul a devenit unul dintre cele mai folosite materiale fabricate de om.

9. Velcro

Velcro este de fapt o marcă generică pentru toate dispozitivele de fixare pe care le folosim. Acestea sunt compuse din 2 benzi textile cu cârliguri mici pe buclele unice, și chiar mai mici pe partea cealaltă.

Aceste elemente de fixare au devenit foarte apreciate de toți, de la clienți obișnuiți cu copii mici până la specialiștii NASA care le pun, pe scară largă, la navele spațiale.

10. Oțelul inoxidabil

Se crede că săpunul din oțel inoxidabil poate neutraliza sau reduce în mod eficient mirosurile puternice, cum ar fi cele de la manipularea usturoiului, salamului sau peștelui.

Deși dovezile științifice despre eficacitatea sa ca săpun lipsesc, proprietățile sale rezistente la coroziune fac din oțelul inoxidabil un material larg răspândit în toate sferele, de la gătit până la construcție.

 

BONUS

Nu mai este nevoie să te ghemuiești pe o toaletă publică nesanitară. Există un dispozitiv din silicon făcut de către medici care permit fetelor să urineze în timp ce stau în picioare.

Ieftin, discret și igienic. Așa arată victoria feministă în ziua de azi!

loading...

Comentează