Connectat

12 fobii absurde care duc paranoia oamenilor afectați la extrem

Suntem cu toții paranoici în legătură cu ceva, dar anumiți oameni își duc propria nebunie la extrem.

De la fobia de frumusețe la frica de necunoscut, îți enumerăm câteva dintre cele mai scandaloase stări mintale care au provocat rasa umană.

1. Hippopotomonstrosesquipedaliofobia

Pe scurt, teama de cuvintele lungi. Oamenii care se tem de cuvintele lungi ar trebui să știe faptul că fobia lor este denumită, din punct de vedere clinic, Hippopotomonstrosesquipedaliofobia.

Recunoaște, nici măcar nu te-ai chinuit să citești asta. Dar oricum, cine a inventat numele acesta era puțin nebun.

2. Xantrofobia

Este o frică irațională de culoarea galbenă, care ar putea varia de la soare la floarea-soarelui sau clădirile vopsite cu galben.

Xantrofobia se manifestă prin diferite niveluri de agresivitate, dar cel mai rău este atunci când nici măcar nu poți auzi cuvântul „galben” fără a avea un atac de panică.

3. Afenfosfobia

Este frica de a atinge sau de a fi atins, și este în cea mai mare parte centrată în jurul persoanelor de gen opus.

De obicei, se dezvoltă ca urmare a atacurilor fizice sau intime, dar câteodată, afenfosfobia apare și fără un declanșator.

Dacă nu este deja evident, această fobie omoară cam orice șansă la intimitate a oamenilor respectivi.

4. Caliginefobia

Este frica nejustifictă față de femeile frumoase, iar de obicei, se manifestă la bărbații tineri și bătrâni, mai des în cazul celor care nu au o orientare intimă hetero.

5. Coulrofobia

Este infama frică de clovni, descoperită predominant la copiii mici, dar și la adulții care ar fi putut avea o întâlnire discutabilă cu clovnii în tinerețe.

Spre deosebire de orice alte fobii, oricine are coulrofobia știe că este irațională și nejustificată, dar nu toate scăpa de acele caracteristici faciale ale clovnilor – nasul umflat, schema ciudată de culori și … romanele lui Stephen King.

6. Turofobia

Este frica de brânză, care provine, de obicei, dintr-o experiență traumatizantă.

Este o fobie care poate fi diversă, ceea ce înseamnă că te poți teme de un anumit tip de brânză, nu de toată, în general.

Este mai rău dacă ai avea și fobia de culoarea galbenă, menționată anterior.

7. Cacofobia

Este frica de urâțenie, și nu se referă doar la oameni, ci la orice este urât sau imperfect, fie situație, fie obiect, nu contează.

Nimeni nu știe cu adevărat ce cauzează această fobie, dar probabil că provine dintr-un eveniment traumatic care implică urâțenia, în care ești condiționat să răspunzi la un anumit stimul, în acest caz, ceea ce percepi ca fiind defectuos sau neatractiv.

8. Ablutofobia

Există și o teamă de curățenie, însă această fobie duce lucrurile și mai departe.

Este incapacitatea de a se angaja în igiena personală, din cauză că este o experiență terifiantă.

Este o fobie care se dezvoltă mai mult la copii sau femei, și provine de obicei din traume psihice grave.

9. Deipnofobia

Este frica de conversație în timpul cinei, și mai degrabă un produs secundar al unei fobii sociale mai mari.

Vizează în mod deosebit caracterul haotic și imprevizibil de a vorbi cu oamenii din jurul unei mese.

 

10. Somnifobia

Frica de a dormi cuprinde o gamă largă de tipuri de fobii, iar oamenii suferă, de obicei, de o formă a acesteia încă de la vârste fragede.

Unele persoane nu trec peste asta, totuși, cei care simt că mor dacă adorm în fiecare seară, sau experimentează o lipsă a controlului asupra situației care-i „omoară”, sau rămân treji din cauza coșmarurilor sau a unei insomnii incontrolabile, fac parte din această categorie.

11. Novercafobia

Este frica de mamele vitregi, și ar trebui să fie destul de evidentă, deoarece părinții adoptivi inspiră, de obicei, sentimente negative copiilor, atât în viața reală, cât și în speculațiile mass-media.

Mamele vitrege din filme sunt portretizate ca fiind vrăjitoare sau foarte rele, care îi abuzează pe copiii aflați sub îngrijirea lor.

12. Spectrofobia

Este fobia față de vampiri, frica de reflexie în propria oglindă sau chiar frica de oglinzi.

Cel mai adesea provine din filmele de groază care folosesc constant oglinzi pentru a inspira tensiune, sau vederile fantomatice care apar în ele.

Oamenii încep să vadă aceleași lucruri în viața reală, și cu toții o luăm pe arătură din când în când, de obicei în mijlocul nopții, într-o casă goală…

 

 

 

 

Comentează