Connectat

De ce cămășile pentru bărbați au nasturi pe partea dreaptă, iar cele pentru femei pe partea stângă

Cămășile sunt parte integrantă a îmbrăcămintei noastre, la fel ca blugii sau jacheta din denim. Oricând nu știi cu ce să te îmbraci, tragi cămașa peste și ești gata de plecare!

Fie că ești bărbat sau femeie, ambelor genuri le place să poarte cămăși. Dar v-ați întrebat vreodată de ce avem nasturii pe părți diferite?

Cămășile pentru bărbați au nasturii pe partea dreaptă, iar cele pentru femei au nasturii pe partea stângă. Există un motiv în spatele acestui fapt? Da, există, și-l vei descoperi pe măsură ce vei citi acest articol.

Mai întâi, haideți să ne întoarcem pe vremea lui Napoleon. Napoleon obișnuia să-și bage mereu mâna dreaptă în interiorul cămășii.

Curând, femeile au început să imite acest obicei, și să-și bage și ele mâna în interiorul cămășilor. Așadar, Napoleon a dat ordin ca nasturii cămășilor pentru femei să fie mutați pe partea cealaltă.

De asemenea, femeile bogate aveau servitori care obișnuiau să le ajute să se îmbrace, în timp ce bărbații se îmbrăcau singuri. Era mai ușor pentru slujitorii dreptaci să încheie nasturii astfel.

Și poneii de echitație au o legătură cu asta!

Oamenii obișnuiau să călărească pe partea stângă a drumului, dacă trebuiau să transporte săbii, pe când femeile aveau nasturii pe partea stângă, așa că, dacă stăteau în partea laterală, aerul nu le putea intra pe sub cămașă.

De asemenea, femeile au vrut să arate diferit față de bărbați, așa că au ajuns să împrumute trăsături din vestimentația masculină.

 

 

Dar lucrurile nu se opresc aici. Trebuie să ne întoarcem din nou în Epoca Victoriană pentru a descoperi de unde se trag aceste trăsături ciudate ale cămășilor masculine, respectiv feminine.

Pe atunci, nasturii erau extrem de costisitori, prin urmare, erau văzuți ca un simbol al statutului unei persoane. Femeile bogate aveau mai mulți nasturi pe rochiile lor.

Dar femeile din clasa superioară, care au stabilit moda zilelor de azi, rareori se îmbrăcau singure, așa că acele costumații elaborate pe care le purtau trebuiau încheiate de cineva.

Așadar, nasturii au fost plasați pe partea stângă, pentru a ușura felul servitorilor de a le ajuta să-și încheie nasturii, presupunând că aceștia erau dreptaci.

În timp ce doar câțiva bărbați aveau valeți, ei de obicei se îmbrăcau singuri, așa că rândurile lor de nasturi au fost proiectate pentru un purtător dreptaci.

 

 

Atunci când mașinile de cusut au apărut și moda a devenit mult mai bogată pe piața de masă, nasturii au putut fi accesibili și pentru cei mai puțin privilegiați oameni, astfel încât aceștia să poată imita stilul oamenilor bogați.

După aproape 200 de ani, se pare că ideea de a plasa nasturii pe partea stângă a cămășilor pentru femei și pe partea dreaptă a cămășilor pentru bărbați este în continuare apreciată, și a rămas cu noi.

Se aplică uneori chiar și blugilor sau pantalonilor moderni – care au nasturi pe laturi opuse – și chiar și majorității uniformelor școlare.

 

Poate că plasarea nasturilor pe părțile opuse ale cămășilor sunt menite să sublinieze încă o dată diferențele care există între femei și bărbați, și care se întind chiar și asupra vestimentației.

 

loading...

Comentează