Connectat

Te-ai întrebat vreodată de ce căscăm?

Acțiunea epidemică a căscatului! Gura ta este larg deschisă, iar timpanele se întind. Ești fie prea obosit, prea somnoros sau prea plictisit.

Singurul lucru pe care ți-l dorești este puțin timp pentru tine. Căscatul este o activitate care întinerește creierul. Căscatul este atât de contagios, încât simplul fapt că vezi un străin căscând, vei observa că nu îți vei putea reține și tu unul.

În momentul în care te plictisești, căscatul se declanșează automat. Nu numai oamenii, ci și animalele experimentează căscatul. De altfel, este un fenomen universal.

 

Dar te-ai întrebat  vreodată de ce căscăm? Dacă ești curios să afli motivul pentru care oamenii cască și de ce nu se pot abține din a căsca atunci când văd alți străini că fac asta, citește mai departe!

Căscatul este omniprezent la om

Chiar și atunci când nu ne-am născut încă, am căscat. Studiile arată că până și fetușii în vârstă de 11 săptămâni pot să caște. Se pare că acest reflex este o parte integrantă a vieții umane.

Căscatul este un fel de formă de excitare

Cercetătorii au susținut că acest obicei provoacă excitare. Ritmul cardiac poate fi chiar cu 30% mai mare atunci când căscăm.

Și totuși, de ce căscăm? Și de ce o facem în cele mai dificile situații?

Căscăm atunci când suntem obosiți, somnoroși sau plictisiți. Dar căscatul mărește fluxul sanguin către creier, făcându-te mai atent.

Am fost martori la tot felul de prelegeri, discuții plictisitoare sau ședințe care ne-au extenuat până la punctul în care am început să ne ducem mâinile la gură, pentru a ne ascunde căscatul.

Ei bine, în aceste momente, ai experimentat ceea ce se numește pandicularea. Aceasta este un fel de acțiune reflexă, care apare atunci când dorești să-ți întinzi corpul imediat după ce te trezești, pentru a-l energiza și a-l pune într-o stare de alertă.

Cât durează un căscat

În medie, un căscat durează până la aproximativ 6 secunde.

De câte ori căscăm în viața noastră?

Studiile au afirmat că, în medie, o persoană ajunge să caște de până la 240 000 de ori într-o viață. Wow, chiar e un număr impresionant!

Dacă ar fi să calculăm asta în ore, o persoană petrece aproximativ 400 de ore din viața sa doar căscând!

 

Căscăm deoarece… 

Atunci când suntem obosiți, somnoroși sau plictisiți, respirăm mai încet. Corpul și creierul nu primesc o cantitate suficientă de oxigen.

Așadar, creierul ne determină să respirăm mai mult. Această respirație este mai adâncă și mai lungă, și se numește căscat. Căscatul ne ajută să preluăm mai mult oxigen și să eliberăm pe deplin dioxidul de carbon.

Căscatul este o metodă de reglare a temperaturii creierului 

Creierul uman funcționează cel mai bine numai într-un interval îngust de temperatură. Creierul trebuie să fie păstrat la rece pentru a funcționa bine.

Influxul și refluxul de oxigen răcește creierul. Astfel, căscarea este declanșată, pentru a mări cantitatea de oxigen furnizată creierului.

Căscarea poate fi cauzată ca și răspuns la substanțele chimice din creier 

Substanțele chimice pentru somn, cum ar fi serotonina și dopamina, măresc activitatea de căscat, în timp ce substanțele chimice din creier, cum ar fi endorfinele, reduc frecvența căscării.

Căscarea poate fi cauzată de natura umană a empatiei

Acesta este motivul pentru care căscatul este contagios. Cu toți am experimentat asta în viață. Au existat situații când un singur căscat a determinat toți oamenii dintr-o încăpere plină să caște. Răspunsul pentru acest fapt este empatia, o virtute umană.

Dar încă nu există un motiv care să fie 100% responsabil pentru căsătorie. O mulțime de cercetări sunt în curs de desfășurare pentru a obține cel mai bun răspuns posibil.