Connectat

6 secrete ale cardului bancar la care nu te-ai fi gândit

Folosim carduri bancare în fiecare zi. Retragem banii din ATM-uri, le folosim pentru a ne plăti facturile și pentru a plăti mâncarea, sau ca să transferăm bani prietenilor noștri.

Și aceasta nu este o listă completă a tranzacțiilor pe care le facem în fiecare zi. Cu toate acestea, există câteva lucruri despre cardurile bancare pe care nu le-am aflat niciodată.

În cele ce urmează, îți vom prezenta micile secrete ale cardurilor bancare, ce te vor putea învăța câteva trucuri financiare.

1. Ce înseamnă numărul de pe cardul bancar

Majoritatea cardurilor bancare au un număr de 16 cifre (uneori 13, sau 19). Prima cifră este  identificatorul numărului de sistem (4 – VISA, 5 – MasterCard).

Următoarele 5 cifre reprezintă banca emitentă. Așadar, numai 6 cifre îți vor oferi informații despre tipul cardului, a sistemului și a băncii care l-a emis.

Următoarele 9 cifre sunt utile numai pentru bancă, deoarece ele identifică proprietarul cardului.

2. Codul de verificare și magia numerelor

Numărul cardului este determinat prin cifre de la 9 la 15. Acestea sunt realizate printr-un algoritm special.

Șansele ca 7 numere să fie identice pe 2 carduri diferite sunt extrem de scăzute, deoarece numărul de aranjamente posibile de 7 cifre este mai mare decât numărul de persoane care trăiesc în prezent.

Ultimul număr (cifra de verificare) se calculează pe baza algoritmului Luhn. Acesta previne greșelile neintenționate care trebuie să apară dacă numerele sunt tipărite manual.

3. Un card bancar în lumină UV

Foarte puțini oameni știu că toate cardurile bancare sunt protejate în același mod ca și banii obișnuiți. De exemplu, cu filigrane care pot fi văzute în lumina ultravioletă.

Pe cardurile VISA, vei vedea un “V”, pe MasterCard sunt “M” și “C”, iar pe American Express poți găsi un vultur.

4. Credit sau debit?

Un card bancar poate fi debit sau credit. Principala diferență dintre ele este cea la care aparțin banii din cont: băncii sau clientului.

Cardurile de credit sunt adesea emise în plus față de cardurile de debit. Amintește-ți că o bancă nu are permisiunea să elibereze un card de credit fără permisiunea ta.

Cardurile overdraft reprezintă un compromis între cardurile de credit și de debit. Un card de credit de tip overdraft îți permite să folosești mai mulți bani decât ai în cont, dar limita este de obicei mai mică decât pe un card de credit.

5. O descoperire de cont tehnic

Există un termen „overdraft tehnic”, care desemnează o sumă mai mare decât limita obișnuită care este debitată din cont. Poate apărea atunci când plătești într-o altă monedă sau accesezi contul dintr-o altă bancă și retragi imediat banii.

6. Cealaltă parte a cardului

Pe cealaltă parte a cardului există o altă măsură de securitate. Codul CVV (pentru cardurile VISA) și codul CVC (pentru MasterCard).

În ambele cazuri, CV-ul reprezintă verificarea cardului. Acest cod verifică ce card ai.

CVV îți permite să efectuezi tranzacții fără cardul real, de exemplu atunci când plătești online. Cu acest cod poți efectua o tranzacție de la distanță. La fel ca și PIN-ul, nu trebuie să-l arăți sau să-l spui nimănui, mai ales dacă cineva ți-l cere.

 

 

 

 

loading...

Comentează