Connectat

6 temeri ridicole și iraționale pe care oamenii le au cu privire la tehnologie

În afara faptului că este reconfortantă și ne face viața extrem de ușoară, tehnologia poate inspira diverse temeri în oameni, mai ales în aceia care nu știu prea bine cum să o folosească.

Încă de la începuturile apariției invențiilor tehnologice, acestea au fascinat și fermecat lumea curioasă să le descopere secretele.

Dar cei pentru care tehnologia a rămas, vreme de mai mulți ani, un mister clasificat, au început să dezvolte oarecare temeri iraționale, absurde și de-a dreptul ridicole.

Mai jos, ți le prezentăm pe cele mai amuzante dintre ele.

1. Dispariția faxului

Unii oamenii credeau că, înainte de a trimite ceva printr-un fax, ar fi mai indicat să facă o copie mai întâi, pentru că hârtia lor ar putea să dispară!

2. Nu atingeau întrerupătorul

Președintele Benjamin Harrison a avut un personal angajat la Casa Albă care avea scopul de a aprinde lumina de la întrerupător, întrucât acestuia îi era teamă să se apropie de ele.

Dacă s-ar fi electrocutat?!

3. Materializarea

Alți oameni erau de părere că atunci când trimiți prin fax o imagine a unui lucru, acel lucru ar deveni realitate la celălalt capăt!

Nici nu vrem să știm ce-a fost în capul celor care au fost nevoiți să trimită imagini cu rechini prin fax!

4. Micșorarea telefoanelor mobile

Telefoanele mobil au apărut ca niște cărămizi uriașe pe care le țineai la ureche, dar în timp, dimensiunile lor s-au micșorat din ce în ce mai mult, cu fiecare an ce trecea.

La un moment dat, oamenii s-au temut că telefoanele mobile vor ajunge să fie atât de mici, încât abia ai fi putut să le mai ții în palmă!

Acum știm cât de plăcute sunt ecranele smartphone-urilor, însă nu putem nega că uneori, mai mare înseamnă mai bine!

5. Cărțile tipărite

Multe „elite culturale” ale istoriei au încercat să interzică tipărirea cărților, pentru a împiedica citirea lor de către masele de oameni.

Ei credeau că presele de tipar nu ar putea replica arta sacră a scrierii de mână și că era periculos până să și încerci.

Un filozof din 1680 spunea chiar că: „masa oribilă de cărți care continuă să crească ar putea duce la o decădere în barbarism”.

Câțiva ani mai târziu, un predicator influent a spus că presa de imprimare a fost de vină pentru oamenii care citesc cărți „periculoase” și „inferioare”, când de fapt ar fi trebuit să-l citească pe Homer sau Virgil.

Chiar și Tolstoi a intrat în dispută, susținând că distribuia cărților tipărite era „cea mai puternică armă a ignoranței”.

Este destul de amuzant, căci în zilele noastre, cărțile sunt artefacte sacre, în timp ce dispozitive pentru e-readere sunt considerate diavolul.

5. Scrisul

Poate că pare ciudat sau chiar primitiv astăzi, dar actul de a scrie lucruri a fost odinioară un bun motiv de îngrijorare pentru oameni.

Filosoful grec celebru Socrate a crezut că pixurile și cerneala, instrumentele dezvoltării limbajului scris, urmau să transforme oamenii în niște ignoranți leneși.

Mă întreb ce ar fi crezut despre GPS sau Wikipedia…

6. Televiziunea

Cea mai mare sursă de divertisment din ziua de azi, televiziunea, a fost odinioară crezută că ar aduce decăderea societății.

Vechea casetă era acuzată că ar distruge o gamă variată de lucruri, cum ar fi radioul, obiceiurile de citire, conversația și dinamica familiei.

Mulți cred că televizorul dăuna vederii și că a fost țapul ispășitor pentru influențarea criminalilor neînfrânați.

După cum puteți observa, oamenii au avut diverse temeri față de tehnologia nouă, care amenința să schimbe echilibrul lumii fragile de la acele vremuri.

Și totuși, în ziua de azi, nu putem decât să ne bucurăm de foloasele sale și să sperăm la cât mai multe!

 

 

 

 

loading...

Comentează