Connectat

12 mistere care pândesc din adâncurile oceanelor

Talasofobia este numele tehnic dat persoanelor care au o fobie a mării sau de alte corpuri mari de apă. Ei bine, noi nu avem această temere, dar viața din adâncurile oceanelor chiar ne sperie.

Mările și oceanele au avut întotdeauna ceva misterios de oferit și ne-au speriat cu toate creaturile lor neobișnuite și ciudate. În timp ce oceanul găzduiește unele dintre cele mai înfricoșătoare creaturi care au existat vreodată, ele conțin și multe alte minuni, dintre care majoritatea sunt încă de explorat.

 

Știm cu toții că oceanele sunt pline de secrete. Exploratorii subacvatici au descoperit obiecte misterioase de origine necunoscută. Cu toate acestea, există încă unele mistere inexplicabile ale oceanelor care ne intrigă.

Citește lista de mai jos pentru a descoperi câteva dintre acestea!

1. Fenomenul Calea Lactee

Timp de sute de ani, marinarii au povestit despre evenimente misterioase care au loc în largul oceanului deschis. Nimeni nu știe cum s-au întâmplat și au devenit un mister chiar și după aceea.

Dar după mult timp de cercetare, oamenii de știință au descoperit că există o bacterie bioluminiscentă în apă, cunoscută sub numele de Vibrio harveyi.

2. Cascada subacvatică

Acest fenomen a fost descoperit în 7 locuri de pe pământ și a fost votat ca unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Cascadele subacvatice nu sunt altceva decât o iluzie vizibilă de la distanță.

Această iluzie magică este creată datorită diferenței de temperatură a apei atunci când apa rece atinge apa caldă, creând un flux descendent.

O astfel de iluzie poate fi urmărită de pe coasta Mauritius.

3. Valuri sălbatice

Unul dintre cele mai mortale valuri care se ridică se spune că a scufundat mai mult de 200 de surferi și nave cu o lungime de peste 200 de metri.

4.  Sunete inexplicabile

Știai că există mai multe sunete neobișnuite provenite din oceane care au fost înregistrate de oamenii de știință din întreaga lume?

Sunt sunetele cauzate de formele de viață foarte mari, care se ascund în întunericul neexplorat al oceanelor adânci ale pământului sau sunt altceva? Este încă un mister.

5. Brinicle

Un ghețar mortal subacvatic care se scufundă și distruge tot ceea ce intră în contact cu el a fost surprins pe camere. Acest fenomen apare când apa concentrată cu sare se află la suprafață și îngheață totul.

6. Mareele roșii

Mareele roșii nu sunt doar un flagel de plajă, ci înseamnă și moarte pentru viața marină, cum ar fi peștii și păsările, etc. Ele pot avea un impact grav asupra sănătății umane.

7. Cercurile decupate subacvatice

Aceste formațiuni geometrice frumoase au apărut în mod misterios și datează de mai bine de un deceniu, dar nimeni nu știe ce anume le-a provocat.

În cele din urmă, s-a constatat că este vorba de o specie nou-descoperită de pește, numiți pufferfish. Acești pești fac cercuri decorate pentru a atrage colegele de gen feminin.

8. Pirozomii

Acestea sunt de fapt colonii compuse din sute și uneori mii de ființe vii minuscule, precum bacteriile cunoscute sub numele de zooizi.

Un pirozom lung este de fapt o colecție de mii de clone, fiecare individ fiind capabil să se copieze și să se adauge la colonie.

9. Meduzele gigantice

Meduzele cu coama de leu, cunoscute și ca meduze uriașe sau meduze cu păr. Se găsesc în apele boreale reci ale Oceanului Arctic, Atlanticul de Nord și Oceanul Pacific de Nord.

10. Vârtejuri 

Vârtejurile sunt cauzate de un flux turbulent de apă și este capabil să crească turbulențe energetice. Se credeau că aceste vârtejuri ar putea trage în jos marinari și nave, prin urmare, oamenii erau avertizați să evite aceste ape înșelătoare, atunci când fluxul se desfășura.

 

11. Sinteza apelor adânci

O echipă de cercetători, incluzând un expert în fotosinteză de la Universitatea Arizona, au găsit o dovadă incredibilă a fotosintezei care are loc în interiorul Oceanului Pacific.

Echipa a descoperit o bacterie care este primul organism fotosintetic care nu trăiește la lumina soarelui, ci la lumina slabă care provine de la orificii hidrotermale de aproximativ 7875 m adâncime în ocean.

12. Bioluminiscența

În adâncurile oceanelor, te poți aștepta la întuneric complet. Dar, datorită bioluminiscenței, această lume ascunsă găzduiește un spectacol de lumini în continuă schimbare.

Creaturile marine emit lumină pentru a se apăra de prădători. Unii pești pot deveni invizibili prin potrivirea strălucirii lor cu culoarea și umbra luminii solare.

loading...

Comentează