Connectat

15 lucruri bizare despre Epoca Medievală pe care probabil nu le știai

Dacă ne uităm înapoi ca să vedem cât de mult a crescut umanitatea, vom vedea veacuri de etape de evoluție care ne-au transformat din locuitori barbari ai peșterilor, în oameni civilizați.

Dar nu e ca și cum comportamentul civic a apărut la un moment dat.  Istoria umană este plină de momente care ne vor lăsa fără cuvinte – fie de uimire, fie de dezgust.

Când ne uităm în trecut, găsim multe lucruri interesante, cum ar fi viețile oamenilor din Epoca Medievală. Era medievală din istoria omenirii a durat între secolele 5 și 15.

Era o epocă în care credința și știința își găseau drumul spre umanitate. A fost momentul în care multe imperii uriașe au crescut și s-au prăbușit, evenimente care au dus la formarea diferențelor între raționalism și romantism.

Dar mai jos îți vom prezenta câteva fapte bizare despre Epoca Medievală, pe care cel mai probabil nu le știai.

1. Adevărul trist din spatele țăranilor

Dacă erai un țăran în acele zile, aveai o viață dură și mizerabilă. Abia dacă aveai vreun control sau autoritate asupra vieții tale.

Erai obligat să lucrezi pentru stăpânii tăi ani de zile, și ți se dădea un mic teren pe care trebuia să cultivi mâncare pentru familia ta și să hrănești bovinele.

 

2. Țăranii se puteau elibera

Dar nu atât de ușor precum crezi. Dacă erai prins după ce erai fugărit, erai pedepsit dur.

Cu toate acestea, dacă puteai fugi și ascunde mai mult de un an, timp în care să ajungi în alt oraș, puteai deveni un om liber al acelui oraș.

3. Căsătoria era destul de simplă

Tot ce trebuia să faci era să recitești niște rânduri în prezența unui martor și boom, erai căsătorit! Erai legat printr-un jurământ nupțial, fie că te aflai într-o sală, în păduri, pe străzi sau chiar într-o tavernă.

4. Moartea Neagră a fost una dintre cele mai mari pandemii pe care le-a cunoscut omenirea

A dus la moartea a aproximativ 200 de milioane de persoane din Europa în anii 1346-1353.

Originară din Asia, se crede că Moartea Neagră a venit în Europa pe Drumul de Mătase, iar în acea perioadă, populația Europei a scăzut cu 30-60%.

5. Țăranii aveau curățători de dinți

Deși pare a fi un lucru bun, realitatea din spate nu era la fel de pozitivă. Deoarece nu aveau acces la deserturile dulci, de care se bucurau domnitorii, aveau mai puține carii pentru care să-și facă griji.

6. Băutul excesiv era o problemă serioasă

Aparent, Moartea Neagră nu a fost singura epidemie care s-a răspândit pe  pe continentul european. Oamenii consumau în mod drastic alcool. Ei îl credeau convenabil pentru a se apăra împotriva bolilor.

7. Fotbalul era considerat violent și a fost interzis în Anglia

Pe atunci, era un număr nelimitat de oameni care alergau o vezică de porc, considerată ca fiind o minge. Existau puține reguli, și oamenii mergeau mult prea departe pentru a obține mingea. Se răneau reciproc.

Din cauza rușinii cauzate de aceste fapte, regele Edward al II-lea a interzis sportul violent în 1314.

8. Nu existau pavaje pe care oamenii să meargă 

Oamenii obișnuiau să meargă pe pământ gol în acele zile. În general, „pământul gol” era acoperit cu deșeuri umane și animale și până la deșeuri alimentare.

9. Țăranii aveau o oarecare autoritate

Puterea asupra problemelor locale minore a fost transferată unui consiliu de țărani care puteau decide mici detalii, cum ar fi disputele funciare.

Cei inteligenți reușeau, uneori, să preia proprietățile de la proprietarii lor.

10. Oamenii obișnuiți aveau obiceiuri ciudate

 

Cea mai mare parte a Evului Mediu a fost formată de creștinism. Dar totuși, existau câteva ritualuri curioase, care nu dăunau religiei și erau prea distractive pentru a fi aruncate la gunoi de biserică.

Unele dintre acestea includeau aprinderea unor butoaie de lemn și lansarea lor de pe un deal, precum și aruncarea de grâu deasupra capetelor noilor soți.

11. Săracii nu aveau luxul anesteziei 

În acele zile, anestezicele erau rezervate doar pentru lorzi și domnitorii mai înalți, până când venea îngrijirea medicală. Astfel, săracii trebuiau să rămână conștienți și să îndure toate acele chinuri.

12. Prea mult sânge era considerat rău pentru sănătate

Medicii credeau că fluidele interne – sângele, bila și flegma – nu ar trebui să fie prea multe. De aceea, ei provocau sângerare pacienților în mod regulat, pentru a-i scuti de excesul de sânge.

13. Horoscopul era mai important decât sănătatea

Astrologii erau foarte respectați printre oamenii din Epoca Medievală. Chiar și doctorii trebuiau să consulte horoscopul unei persoane înainte de a-i administra un tratament.

14. Multe medicamente se bazau pe superstiții

Diagnosticul medical implica, de obicei, astrologia și alte teorii sălbatice care erau acceptate ca tratamente. De exemplu, sângele era considerat util pentru „orice boală”.

15. Centurile de castitate au fost inventate pentru femei 

O centură de castitate era purtată de femei pentru a împiedica actul intim. Împreună cu o protecție împotriva violului, centura era folosită pentru a menține loialitatea soțiilor.

A fost unul dintre „dispozitivele anti-ispite” ale cruciaților.

 

 

loading...

Comentează