Connectat

4 ciudățenii ale naturii despre care probabil nu ai auzit niciodată

Muntele Everest? Cu siguranță ai auzit de el. Marele Canion? Evident. Uluru? Probabil.

Acestea sunt toate niște forme de relief magnifice, însă noi vrem să vă vorbim astăzi despre altele, mult mai spectaculoase prin ciudățenia lor.

Colecția de mai jos conține forme de relief ale căror frumusețe, amploare și semnificație sunt adesea subapreciate, în cel mai bun caz, și necunoscute, în cel mai rău caz.

Lumea este vastă și plină de minuni naturale, însă cel mai adesea, multe dintre ele nu apucă lumina reflectoarelor.

1. Cele Trei Surori

În Munții Albaștri din Australia, lângă Katoomba, un oraș turistic plin de case, Cele Trei Surori sunt un trio de forme de relief de gresie înalte, care s-au format prin eroziune.

Legenda Celor Trei Surori afirmă că trei femei s-au îndrăgostit de 3 bărbați care făceau parte dintr-un trib învecinat. După ce bărbații, care erau frați, au fost descoperiți că au sentimente interzise pentru femeile din tribul vecin, un război s-a declanșat.

Astfel, un șaman le-a transformat pe cele 3 femei în stane de piatră, pentru a le proteja de rău. Șamanul a murit în bătălie și nu a mai avut cine să transforme cele 3 stane de piatră înapoi în femei.

Și așa au rămas până în ziua de azi.

2. Șemineurile Zânelor

Șemineurile Zânelor, din regiunea Cappadocia a Turciei, sunt o dovadă de rezistență atât împotriva vulcanismului, cât și pentru ingeniozitatea omului.

Aceste formațiuni fascinante de roci conice au luat naștere cu milioane de ani în urmă, când erupțiile vulcanice au aruncat cenușă peste un vast tract al Turciei actuale.

Acestea s-au solidificat de-a lungul timpului într-o rocă moale, cunoscută sub denumirea de „tuff”. Mai târziu, tuff-ul a fost acoperit într-un strat suplimentar de bazalt.

Pe măsură ce eroziunea și-a pus amprenta, de-a lungul vastelor epoci, tuff-ul mai moale a fost purtat, în timp ce bazaltul a rămas, creând numeroase structuri goale, ca niște găuri de peșteri.

Când oamenii au venit în Cappadocia, au găsit un teren cu un peisaj robust, care era pregătit pentru construirea de case din piatră. Ei au făcut treptat ca zona să fie locuită.

Rețeaua vastă de peșteri le-a oferit oamenilor adăpost de-a lungul anilor, în ciuda a numeroase războaie purtate între perși, greci, turci și așa mai departe.

Peșterile sunt probabil cele mai cunoscute ca un refugiu pentru creștinii persecutați, atunci când credința lor a fost scoasă din afara legii, în timpul anilor Imperiului Roman.

 

3. Muntele Roraima

Situat în inima lanțului montan Pakaraima din Venezuela, se află Muntele Roraima. Această formațiune are mai multe în comun cu o masă uriașă decât cu forma unui munte convențional.

Roraima se află pe scutul Guiana, o formațiune precambriană care conține unele dintre cele mai vechi roci de pe Pământ. Multe depășesc doi miliarde de ani ca și vârstă.

Deși nu a fost descoperit de europeni decât până în 1595, într-o expediție condusă de englezul Sir Walter Raleigh, platoul gigant a avut o semnificație spirituală pentru nativii Pemin și Kapon de-a lungul timpului.

Ei văd Muntele Roraima ca pe vârful unui copac puternic de odinioară, care purta toate fructele și legumele pe care lumea le avea de oferit.

Potrivit legendei, copacul a fost doborat de Makunaima, un trădător rău, care a stârnit o inundație asupra țărilor înconjurătoare.

În prezent, Muntele Roraima nu are niciun fel de fructe, dar geologia sa unică și chipurile stâncoase sunt o remiză extraordinară pentru oamenii de știință.

Muntele se află, de asemenea, sub ceea ce pare a fi un torent aproape perpetuu de precipitații, astfel încât moștenirea lui Makunaima ar putea să trăiască încă.

4. Muntele Thor

Deși există mulți munți care sunt mai înalți decât Muntele Thor, există o metrică prin care acest munte Arctic, numit după zeul norvegian al tunetului, i-a învins pe toți: verticalitatea pură.

Situat în Munții Baffin de pe insula Baffin din Canada, acest masiv de granit de 1.675 de metri are cea mai mare scădere verticală din lume – 1.250 de metri.

Muntele Thor datorează acest fapt glaciațiunii intense care s-a extins peste Articul canadian în ultima epocă de gheață.

 

loading...

Comentează