Connectat

6 orașe populare despre care sigur nu știai că au fost construite de sclavi

Sclavia este rea. Indiferent în ce formă se manifestă sau cine este înrobit, efectele negative ale acesteia lasă permanent urme în sufletele oamenilor.

Oricâte încercări s-au dus pentru a aboli sclavia, chiar și în prezent mai există încă forme ale acesteia, care afectează viețile a mii și milioane de oameni.

Astăzi însă discutăm despre orașele din jurul lumii care s-au înălțat din mâinile popoarelor înrobite. Unele dintre cele mai mari atracții turistice mondiale din ziua de azi li se datorează sclavilor.

1. Praga (Republica Cehă)

Dacă orașele ar fi celebrități, Praga ar fi Audrey Hepburn: mică, sofisticată, plină de eleganță europeană și, mai presus de toate, frumoasă.

Capitala cehă a fost un centru major de artă și talent, încă din vremea lui Rudolph al II-lea. Cu toate acestea, toata gloria asta demnă de Instagram nu a apărut peste noapte.

A trebuit să fie finanțată, iar banii pentru a o finanța au venit de la – ai ghicit! – vânzarea de sclavi. Vorbim aici despre comerțul cu sclavi transatlantici.

Acest comerț a implicat europeni bogați albi, care își vindeau concetățenii săraci pentru robie, în lumea islamică.

 

2. Havana (Cuba)

Am auzit multe despre modul în care SUA au beneficiat de înrobirea africanilor, dar merită să ne amintim că și vecinii americanilor din Caraibe au beneficiat, de asemenea.

Ne-am obișnuit să ne gândim la capitala Cubei, Havana, ca la o splendoare colonizată de-a lungul timpului. Un fel de Cartagena la care este mai ușor să ajungi.

Dar există și un alt mod în care ar trebui să ne raportăm la Havana. Am putea să o privim ca pe un monument gigantic pentru mii de sclavi.

Toată vechea Havana a fost construită de afroamericani înrobiți. Piața veche a fost construită ca o piață a sclavilor din insulă, unde oamenii erau cumpărați și vânduți pentru sume șocant de mici.

Abia în 1886 sclavia a fost eliminată în Cuba. A fost un stil de viață încă din 1513.

3. Mexico City (Mexic)

Unul dintre cele mai mari orașe de pe planetă, Mexico City, se află astăzi parțial peste rămășițele îngropate de Tenochtitlan, marea metropolă aztecă pe care Hernan Cortes a șters-o în 1521.

Toți oamenii pe care Cortes  i-a înrobit au reușit să construiască un nou oraș în stil european peste vechile ruine ale Tenochtitlan.

Totuși, sclavia aztecă nu era neapărat la fel de rea ca sclavia spaniolă. În timp ce sclavii azteci se puteau salva și, în cele din urmă, își puteau cumpăra libertatea, localnicii capturați aveau tendința de a fi omorâți de către spanioli.

Dar, hei, cel puțin spaniolii nu sacrificaseră mii de oameni pentru a face ca soarele să vină.

Din păcate, sclavia din Mexico City nu este un lucru din trecut. Astăzi, traficanții de persoane vând mexicanii săraci într-un alt tip de sclavie în colțurile murdare ale metropolei.

4. Veneția (Italia)

În același timp, când cei bogați din Europa își vindeau albii în sclavia islamică, anumite părți ale Italiei făceau un comerț vicios care vânduse musulmani în sclavia creștină.

 

În timp ce Veneția a făcut bani din mai multe căi, sclavia a sporit cu siguranță economia. Comercianții puteau primi randamente de până la 150%, după ce au avut de-a face cu moartea, naufragiul și boala.

Oamenii din toate categoriile de viață aveau și alți oameni în subordine. În timp ce Biserica a stabilit reguli care i-au împiedicat pe oameni să-și trateze sclavii foarte urât, legea nu excludea genul feminin.

Ca urmare, sclavii de gen feminin se puteau aștepta la o viață întreagă de abuz.

 

5. Rio de Janeiro (Brazilia)

Brazilia are cea mai mare proporție de cetățeni de origine africană, de oriunde din afara Africii. Poți ghici motivul?

Da, pentru că portughezii erau absolut supărați pe sclavie. În timpul creșterii comerțului cu sclavi transatlantici, peste 4 milioane de oameni au fost cumpărați din Brazilia, mai ales din Angola.

Numai Brazilia a reprezentat 40% din întregul comerțul cu sclavii transatlantici. Prin comparație, se estimează că mai puțin de o jumătate de milion de africani au fost vânduți în sclavie în SUA.

6. Cam aproape orice oraș din Belgia

Belgia este o națiune minusculă, care și-a petrecut cea mai mare parte a istoriei europene moderne acționând ca un fel de autostradă necondiționată pentru germani, ori de câte ori au fost nevoiți să invadeze Franța.

Totuși, rămâne una dintre cele 25 cele mai bogate națiuni de pe Pământ, depășind chiar și Japonia, Marea Britanie și Franța în PIB pe cap de locuitor.

Există un motiv pentru care un astfel de loc mic, invadat în mod repetat, reușește să fie atât de bogat. Belgia a devenit o stare bogată și modernă, prin jefuirea Congo-ului.

loading...

Comentează