Connectat

6 povești intrigante din spatele celor mai faimoase monumente ale lumii

Te-ai gândit vreodată care au fost ideile construcției celor mai mari și importante monumente pe care le avem și astăzi? Dacă da, atunci trebuie să știi că noi am decis să aflăm cum trebuiau să arate construcțiile cele mai impresionante din ziua de azi și care sunt poveștile lor.

 

1. Piramidele din Giza, Egipt

Inițial, piramidele din Egipt au fost acoperite cu un strat reflectorizant strălucitor realizat din calcar alb lustruit. Acest lucru ar fi făcut ca ele să fie cu adevărat orbitoare și astfel, un simbol adecvat măreției faraonilor.

Ar fi fost vizibile din munții din Israel sau chiar din spațiu. Din păcate, acest strat exterior de pietre a fost distrus de un puternic cutremur care a avut loc în 1301.

Este posibil să fi fost folosit și pentru restaurarea clădirilor din Cairo după ce orașul a fost distrus de arabi în secolul al XII-lea, în încercarea de a evita căderea în mâinile cruciaților.

 

2. Sagrada Família, Spania

Construcția acestei biserici celebre a început în 1882 și conform calculelor făcute de creatorul ei, Antoni Gaudi, construcția ar trebui să dureze 3-4 secole folosind tehnologia disponibilă la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Conform unei decizii luate de cei ce gestionează proiectul, acesta ar fi finanțat exclusiv prin donații făcute de enoriașii obișnuiți – un alt motiv pentru care durează atât de mult până să fie terminat.

Din fericire, folosind tehnologia de astăzi, construcția va fi finalizată până în 2026, cu aproape exact 100 de ani după moartea arhitectului ingenios.

 

3. Colosseum-ul, Italia

Celebrul Colosseum a fost construit în secolul I d.Hr. și peste mai mult de o mie de ani mai, această lucrare arhitecturală magnifică din lumea antică, și-a păstrat mai mult sau mai puțin aspectul original.

La mijlocul secolului al XIV-lea, un cutremur puternic din Roma a făcut Colosseum-ul să se prăbușească parțial, mai ales pe partea lui sudică.

Ulterior, Colosseum-ul a început să fie văzut ca o sursă de materiale de construcție pentru clădiri noi. În ciuda acestor încercări nefericite, totuși este încă o minune a lumii arhitecturale.

 

4. Turnul India

Turnul din India a fost un zgârie-nori extrem de înalt care urma să fie construit în orașul Mumbai. S-a imaginat că va fi a doua cea mai înaltă clădire de pe Pământ după Burj Khalifa din Dubai (EAU). Chiar și Georgio Armani a lucrat la desenele interioare. Cu toate acestea, în 2011, construcția clădirii a fost oprită.

 

5. Partheon-ul, Grecia

Parthenon-ul este cel mai faimos monument de arhitectură care a rămas încă din Antichitate; un templu construit de vechii greci pentru zeița Atena, pe locul acropolei din Atena, el a avut o istorie foarte complexă.

În numeroase rânduri, a suferit represalii din partea tiranilor, încercări de reconstrucție, atacuri militare, jafuri, incendii, focuri de armă și chiar o transformare unică într-o biserică creștină și apoi într-o moschee. Din păcate, în prezent se află într-o stare de parțială ruină.

 

6. Burj Al Alam, EAU

Burj Al Alam este numele dat altui proiect pentru un zgârie-nori foarte înalt, unul care are 510 de metri înălțime și are aspectul unei flori de cristal. Ar fi trebuit să fie finalizat în 2009, dar din cauza crizei financiare mondiale, activitatea a fost suspendată și apoi abandonată în 2013.

loading...

Comentează