Connectat

7 fapte din manualele de istorie care nu sunt adevărate

„Povestirile bune merită un pic de înfrumusețare”, spunea bunul bătrân Gandalf. Și, deși funcționează destul de bine pentru ficțiune, istoria nu iartă astfel de lucruri.

Interpretările incorecte ale evenimentelor și numeroasele ipoteze se transformă în fapte scrise în manuale școlare în timp. Dar unele dintre ele nu sunt întotdeauna o realitate.

Mai jos, îți vom prezenta 7 fapte pe care sigur le-ai citit în cărțile de istorie, însă nu sunt adevărate:

1. Shakespeare nu a scris niciodată nici măcar o singură piesă. Autorul era o persoană diferită

Shakespeare s-a născut și a crescut într-un centru de comerț cu oi, unde se consideră că nu ar fi putut obține cunoștințele suficiente pentru a scrie astfel de descrieri elaborate ale politicii, ale intrigilor instanțelor și ale culturilor altor țări.

Mai mult, nu există o semnătură unică pentru scriitor. Majoritatea operelor sale sunt semnate diferit, și chiar numele de familie este scris ca Shakespeare, Shake-speare sau chiar Shak-spear.

Această teorie este deseori respinsă, dar a fost sprijinită și de personalități proeminente precum Charlie Chaplin, Mark Twain și Sigmund Freud.

2. Marie-Antoinette nu le-a spus țăranilor să mănânce prăjituri

Odată, regina franceză Marie-Antoinette ar fi spus următoarele cuvinte pentru slujitorii ei săraci: “Dacă nu au pâine, lăsați-i să mănânce tort!”

Cu toate acestea, Jean-Jacques Rousseau a scris prima dată această frază pe care un presupus monarh ar fi spus-o. Dar nu a fost Marie-Antoinette autoarea, pentru că ea avea 9 ani la acea vreme, și încă mai trăiește în Austria.

O altă versiune spune că Marie-Antoinette a rostit aceste cuvinte, dar fără intenții disprețuitoare: legea din acea vreme a dictat că brutarii trebuiau să reducă costurile pe pâine scumpă în timpul unei crize.

Poate că la asta s-a referit cu adevărat regina.

3. Piramidele nu au fost construite de sclavi

Herodot a fost primul care a scris despre munca sclavilor în construcția piramidelor. Cu toatea acestea, scriitorul antic a trăit mult mai târziu față de momentul în care ele au fost construite.

La începutul anilor 1990, arheologii au găsit morminte ale oamenilor care au lucrat la construcția piramidelor. Au fost îngropați cu onoruri și erau foarte aproape de faraonii înșiși.

Investigarea scheletelor lor a arătat că acești oameni erau bine hrăniți și lucrau în schimburi, astfel încât concluzia era evidentă: ei erau muncitori, nu sclavi.

4. Centura de castitate este o minciună

Poveștile spuneau că un om care participa la o cruciadă sfântă își punea un brâu metalic pe soția sa, astfel încât aceasta să nu-l poată înșela cât timp el era plecat, și lua cheia cu el.

Cu toate acestea, nici o femeie nu ar fi putut suporta centura mai mult de 7 zile, căci în cele din urmă, ar fi murit de sepsis.

Nici o sursă de încredere a Evului Mediu nu spune nimic despre un astfel de dispozitiv, iar centurile descoperite în epoca modernă s-au dovedit a fi false.

5. Sfinxul din Giza și-a pierdut nasul mult înainte ca Napoleon să sosească în Egipt

Există o concepție greșită care s-a răspândit, și anume că în timpul campaniei lui Napoleon în Egipt (1789-1801), el a ordonat soldaților să își exerseze trasul la țintă pe Sfinx. În acest fel, Sfinxul și-a pierdut nasul.

În realitate, Sfinxul fusese deja lăsat fără nas atunci când Napoleon a venit în Egipt, iar acest lucru a fost dovedit printr-o gravură făcută de unii călători cu decenii înainte de campania franceză.

Există, de asemenea, surse care spun că nasul Sfinxului a fost spart de un zealot arab în secolul al XIV-lea.

6. Biblioteca din Alexandria a fost distrusă cu mult înainte de faimosul incendiu

Mii de manuscrise și cunoștințe neprețuite – toate presupuse arse în timpul atacului lui Iulius Cezar asupra Alexandriei în Egipt.

Ce s-a întâmplat cu adevărat era că Cezar nu a mai avut nimic de distrus. Cu mult înainte de sosirea sa, biblioteca a fost grav afectată de un alt dușman și chiar înainte de asta, de către fanatici religioși.

Principalul motiv pentru căderea bibliotecii din Alexandria a fost destul de banal: statul și-a redus treptat cheltuielile pe baza nevoilor bibliotecii.

Bursele au fost abolite, iar cercetătorilor străini li s-a interzis să viziteze clădirea. În cele din urmă, biblioteca a fost abandonată.

7. Calul Troian nu exista

Din nefericire, nici o altă sursă, în afară de Iliada lui Homer și de Aeneida a lui Virgil, nu ne poate spune nimic despre războiul troian. Acest lucru a dus la numeroase mituri și legende care se lipesc de poveste.

Unii cercetători cred că nu există un cal de lemn, ci doar un berbec care arăta ca un cal sau o armă de asediu. Alții presupun că acel cal troian a fost un cutremur care a distrus zidurile Troiei.

În orice caz, calul troian pare să fie doar o poveste.

 

Comentează