Connectat

8 obiecte misterioase de sub ape despre care puțini oameni știu că există

Oceanul mondial ocupă aproximativ 70% din suprafața planetei noastre, dar numai 5% a fost studiată și cercetată. Asta înseamnă că în adâncimea apelor, există un alt univers cu secrete și mistere care încă nu au fost descoperite.

Astăzi vă vorbim despre câteva obiecte misterioase care au fost găsite sub apă și care conțin informații mai mult decât interesante despre viața din adâncuri.

1. Marea Gaură Albastră, Belize

Marea Gaură Albastră este un obiect natural unic, sub forma unei găuri circulare înconjurată de recife de corali.

Este una dintre cele mai mari formațiuni de acest fel din lume, cu o adâncime de 120 m și o suprafață totală de 10 terenuri de fotbal.

Este situată la aproximativ 100 km est de Belize, iar perioada aproximativă a apariției sale este măsurată cu 65 de milioane de ani în urmă, în epoca de gheață.

Acest loc a fost descoperit de Jacques Cousteau. În 1971, s-a pretins că este unul dintre primele 10 cele mai bune site-uri din lume pentru scufundări.

2. Mișcarea plăcilor tectonice

Datorită mișcării plăcilor tectonice din America de Nord și Eurasia, decalajul dintre acestea s-a lărgit semnificativ în ultimii ani. Acest fenomen impresionant este vizibil doar sub apă și a fost capturat de mai mulți fotografi.

Marinul biolog Alexander Mustard afirmă că vederea este incredibilă. Viteza mișcării plăcii este de aproximativ 2,5 cm pe an.

3. Monumentul de sub apă, Michigan

În 2007, Mark Holley, profesor de arheologie subacvatică, și colegul său, Brian Abbot, au dat peste acest loc misterios și înfricoșător, situat la aproximativ 12 m sub suprafața Lacului Michigan.

După o examinare ulterioară, a fost descoperită o sculptură a unui mastodon. Originile evenimentului și o dată aproximativă pentru apariția acestuia sunt încă necunoscute.

4. Orașul pierdut din Heracleion, Egipt

Ruinele orașului antic Heracleion au fost găsite de arheologul francez Franck Goddio, în anul 2000. Acesta este situat la 6,5 ​​km de coasta Egiptului, la o adâncime de 50 m.

Legenda spune că Elena din Troia și eroul grec Hercule au vizitat orașul și acesta a fost numit după Hercule. Până în prezent, oamenii de știință au efectuat cercetări aprofundate și au ridicat descoperiri arheologice neprețuite la suprafață.

5. Yonaguni, piramida subacvatică, Japonia

Piramida Yonaguni subacvatică este cel mai misterios loc din întreaga Japonia. A fost descoperită în 1987, în timpul unei sesiuni de scufundări în apropierea coastei insulei Yonaguni din arhipelagul japonez.

Pe piramidă se pot vedea un set de terase și platforme de diferite dimensiuni, iar suprafața este plină de canale și tranșee. Unul dintre pereții monumentului merge vertical până în jos, la o adâncime de aproximativ 27 de m.

Potrivit avizelor experților, vârsta piramidei ar putea fi mai mare de 10.000 de ani.

6. Râul subacvatic de la fundul Mării Negre

Un râu subacvatic incredibil a fost găsit de oamenii de știință britanici. Dacă acest râu s-ar afla pe suprafața Pământului, ar fi al 6-lea cel mai mare din lume.

Este de 1 km lățime și adâncimea sa poate ajunge la 35 m. Există chiar și cascade, curgeri și golfuri.

Oamenii de știință au declarat că acest râu a fost format ca urmare a apelor sărate din Marea Marmara, care pătrundeau în Marea Neagră, cu câteva secole în urmă.

7. Shi Cheng, oraș subacvatic, China

Inițial, acest oraș misterios a fost situat în Zhejiang, o provincie estică a Chinei. Într-o zi, a dispărut brusc.

După cum s-a aflat mai târziu, întreaga vale a fost inundată pentru a construi o centrală electrică, iar guvernul a trebuit să mute 290.000 de oameni de acolo.

În interiorul orașului, a fost construit un baraj, care a dus la concluzia că orașul Shi Cheng era literalmente la baza unui lac.

Este greu de crezut, dar chiar și după mai bine de 50 de ani, grinzile și scările din lemn rămân perfect intacte, aproape ca și cum timpul curge mai lent acolo.

8. Parcul de sculptură subacvatică

Acest muzeu unic a fost creat de sculptorul englez Jason deCaires Taylor. Acesta este situat în partea de jos a Mării Caraibelor, nu departe de insula Grenada. Primele exponate au fost puse acolo în 2006.

Astăzi, acest muzeu neobișnuit constă din mai mult de 65 de exponate și se extinde în fiecare an. Acest proiect nu este doar valoros ca obiect cultural, ci și ca o parte importantă a ecosistemului faunei sălbatice.

 

Comentează