Connectat

Revoluționar! Tatuajul care-și schimbă culoarea în funcție de biologia ta!

Ca o formă de expresie emoțională și artistică, tatuajele au primit puțină atenție din partea domeniilor științifice, până acum.

În timp ce majoritatea oamenilor folosesc tatuajele ca pe o modalitate de a-și împodobi corpul, de a ascunde cicatricile sau de a face o declarație către societate, ele mai pot servi și altor scopuri.

Funcția lor se poate întinde dincolo de expresia creativă și poate ajunge până în lumea medicinei.

Cercetătorii de la MIT Media Lab și Harvard Medical School și-au unit forțele pentru a crea o cerneală de tatuaj „biosensibilă”, care și-ar putea schimba culoarea în baza modificărilor din biologia unei persoane.

Proiectul se numește DermalAbyss, iar cercetătorul-șef Katia Vega spune că cerneala poate transforma pielea într-un „afișaj interactiv” din care informațiile medicale pot fi monitorizate în timp real.

 

Cerneala „biosensibilă” poate detecta până acum modificări în trei funcții fizice diferite:

  • nivelurile de glucoză
  • nivelurile de sodiu
  • echilibrul pH-ului

Nivelurile de glucoză sunt detectate pe măsură ce cerneala tatuajului se modifică de la albastru (zahăr scăzut în sânge) până la maro (zahăr ridicat în sânge).

Nivelurile de sodiu sunt detectate sub o lumină UV, cu o culoare fluorescentă verde, care indică oricât de multă apă (sau sare) este în corp.

Modificările în echilibrul pH-ului sunt indicate prin schimbările de la cerneala roz la purpuriu.

Implicațiile medicale ale unui tatuaj care monitorizează starea de sănătate de la nivelul suprafeței sunt profunde.

Cel mai important lucru este că ar putea permite medicilor accesul la diagnosticele medicale ale unui pacient, fără a fi nevoie ca acestuia din urmă să i se ia în mod continuu sânge sau să se utilizeze proceduri invazive.

Alte implicații ale acestui tatuaj biosensibil se extind dincolo de cabinetul medicului, până în viața cotidiană a pacienților.

Cei cu diabet zaharat, de exemplu, care trebuie să-și ia de mai multe ori pe zi nivelul de sânge din zahăr, s-ar putea uita pur și simplu la tatuajul lor pentru a vedea dacă au nevoie de insulină sau nu.

Chiar și cei fără o condiție medicală ar putea beneficia de pe urmele acestui tatuaj, deoarece depistarea modificărilor pH-ului și a nivelului de sodiu le-ar putea permite să-și monitorizeze hidratarea și sănătatea lor generală.

Din păcate, nu vei vedea încă aceste tatuaje care-și schimbă culoarea pe piață, deoarece cercetătorii susțin că este doar un experiment în acest moment.

Nu există planuri acum despre cum să-l transforme într-un produs de orice fel, întrucât etapa experimentării mai are încă mult de parcurs.

În prezent, testarea a avut loc numai pe piele de porc, așa că cercetătorii nu știu cum ar reacționa un animal viu la cerneală, ca să nu mai vorbim de om.

 

Deși există multe lucruri de învățat despre ceea ce poate face această tehnologie, cercetătorul Xin Liu consideră că implicațiile potențiale ale tatuajelor de monitorizare a sănătății sunt nesfârșite și interesante.

„Va fi nevoie de mult timp pentru orice lucru practic pentru a intra pe piață”, a declarat ea pentru CBS News, „dar evocă imaginații și deschide posibilități”.

Pe lângă toate implicațiile medicale ale acestei tehnologii, să nu uităm de faptul că oferă adolescenților rebeli o scuză pentru a le oferi familiilor un avantaj în favoarea noii cerneli.

Mamele lor vor fi atât de mulțumite că vor avea grijă de sănătatea corpului lor, încât vor uita complet de cât de mare este tatuajul tigrului de pe pieptul lor!

 

Comentează